kezdőlap / Főétel / nap receptje - 2022. augusztus 17. szerda
Tejszínes gombás pulyka tokány
Tejszínes gombás pulyka tokány

6 főre

  • 1 kg pulykacomb
  • 3 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 50 dkg rókagomba, 30 dkg vargánya,
  • 1 tk kakukkfű
  • 3 ek zsír
  • 5 dl főző tejszín
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 5 cl konyak
  • 1 ek keményítő
  • ízlés szerint só, őrölt bors

A húst lebőrözöm kicsontozom és vékony csíkokra vágom.

A gombákat nagyobb kockára vágom, ha fagyasztott, felengedés nélkül használom.

A kolozsvári szalonnát felaprítom és a zsíron kissé megpirítom, majd hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát és megdinsztelem. Felöntöm a borral, rádobom a felaprított gombát, rászórom a fűszereket és tovább párolom. Pár perc után hozzáadom a húst beleöntöm a konyakot, sózom és a hús puhulásáig fedő alatt főzöm.Ha megfőtt a hús a tejszínt elkeverem a keményítővel és hozzá öntöm a húshoz, megforralom. Ha szükséges vízzel hígítom és sózom.

Galuskával vagy kifőtt tésztával tálalom.

2022. szeptember 29. csütörtök
2022. augusztus 5. péntek
West Pannon Audiovizuális Klaszter