kezdőlap / Regionális Hírek / Kultúra / Vidéki Akadémiai Napok Szombathelyen
2022. szeptember 26. hétfő 11:00 - Szombathely
Vidéki Akadémiai Napok Szombathelyen

A Magyar Művészeti Akadémia és a Savaria Filmakadémia Egyesület szervezésében szeptember 16-án 16 órakor KÉP-TÁRSAK címmel nyílt meg az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata tagjai, valamint a Vas megyei fotóművészek és fotóriporterek közös tárlata az AGORA Savaria Filmszínház aulájában. 

Ezen alkalmak lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy adott megyében, régióban élők megismerjék közelebbről az MMA tevékenységét és tagjait, valamint elősegítik azt, hogy az akadémikusok aktív szakmai kapcsolatokat alakíthassanak ki a helyi művészekkel. A jelenlegi programot fotókiállítás-megnyitó, zártkörű filmbemutató, kihelyezett tagozati ülés, múzeumlátogatások és irodalmi szemelvényekkel színesített borkóstoló tették teljessé.
A kiállításra egybegyűlteket Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke köszöntötte, majd a tárlatot Haris László fotóművész, az MMA elnökségi tagja és Benkő Sándor fotóriporter ajánlották az érdeklődők figyelmébe. A társkurátorok részletesen bemutatták a kiállítás képanyagát és a tizenhat alkotót is: az MMA részéről Balla András, Barta Zsolt Péter, Benkő Imre, Haris László, Horváth Péter, Kása Béla, Kunkovács László és Olasz Ferenc fotói láthatók, míg Vas megyét Benkő Sándor, Büki László, Czika László, Garami Ágnes, Makrai Tamás, Mészáros Zsolt (Sadness), Szabó Gábor, és a Vas Népe fotóriportere, Szendi Péter képviseli a tárlaton. A kiállítás 2022. szeptember 30-ig látogatható.A kiállítás megnyitóját követően a Dublőr című animációs-dokumentumfilmet zártkörű bemutató keretében tekinthették meg a jelenlévők Orosz István akadémikus, a nemzet művésze rendezésében. (A film produceri munkáit Buglya Sándor, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője jegyzi.)
A vetítés után esteig tartó szakmai találkozón vettek részt az érintett akadémikusok és a helyi művészek, majd a nap záróakkordjaként Lovass Tibor és családja tartott irodalmi művekkel színesített borkóstolót.
Másnap délelőtt a tagozat megtartotta kihelyezett ülését a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat székházában, ezt követően – szombat délután és vasárnap – tárlatvezetéssel egybekötött múzeumlátogatásokon vettek a tagok részt. Az akadémikusok megtekintették a nemzet művésze, Schrammel Imre keramikusművész, az MMA rendes tagja állandó gyűjteményét, a Savaria Múzeum kőtárát, a Szombathelyi Képtár textilgyűjteményét, az ISEUM Régészeti Műhely kiállítását és a Szemtől szemben címet viselő fotókiállítást.

Forrás: https://www.mma.hu/hu/muveszeti-hirek/film_es_foto/-/event/10180/videki-akademiai-napok-szombathelyen

West Pannon Audiovizuális Klaszter