kezdőlap / Nagyvilág / Egészség / Magyar sikerek a sugárterápiában és az onkológiában
2023. május 22. hétfő 09:12
Magyar sikerek a sugárterápiában és az onkológiában

A sugárterápiában és az onkológiában elért eredményekért és a brachyterápia (rövid távúsugárterápia) kiemelkedő fejlődéséért is az Országos Onkológiai Intézet szakembereit díjazta az Európai Sugárterápia és Onkológiai Társaság (ESTRO) bécsi kongresszusán a Tizenegy orvos képviselte az Intézetből Magyarországot az idei ESTRO szakmai szervezetrendezvényén.

Az Európai Sugárterápiás Társaság (ESTRO) idén Bécsben tartotta éves kongresszusát május 12-16között.

Az eseményen megközelítőleg 5000 szakember vett részt Európából és a világ számosországából. Magyarországot 21, ezen belül az Országos Onkológiai Intézetet (OOI) 11 orvos, illetveorvos-fizikus képviselte. Az Intézet Sugárterápiás Központjának képviselői 1 előadással (amelyből aközlemény 2023 márciusában jelent meg a Lancet Oncology rangos nemzetközi lapban Prof. Dr.Polgár Csabának, Intézetünk főigazgatójának megosztott első szerzőségével) és 4 poszterrelszerepeltek. 

Nagy öröm volt számukra, hogy Prof. Dr. Major Tibor az OOI Sugárfizikai Részlegénekvezetője, aki az ESTRO Brachyterápiás Csoportjának (GEC-ESTRO) aktív tagja és nemzetközi továbbképző tanfolyamain meghívott előadóként rendszeresen oktat, munkája elismerésekéntmegkapta az "ESTRO Lifetime Achievement Award" kitüntetést, amit a 2024. évi kongresszuson Glasgowban vehet majd át ünnepélyes keretek között.

Az elismerést olyan vezető szerepet betöltő szakemberek kapják, akik éveken át hozzájárultak a terület fejlődéséhez, kimagasló kutatási eredményeket értek el, szakmai közösségük fejlesztésébentevékenykedtek, vagy példamutató oktatói tevékenységet végeztek. Olyan elismert szakembereknekadományozható az ESTRO Lifetime Achievement Award, akik a tudományos fejlődéshezhozzájárultak, innovatív technikákat vagy kezelési módszereket fejlesztettek és meghatározószerepet játszottak az onkológiai páciensek életminőségének javításában. Ez a kitüntetés tehát elismeri és díjazza azokat a szakembereket, akik jelentős mértékben hozzájárultak az egész szakmafejlődéséhez.

A magyar munkatársak elismerése itt azonban nem ért véget! 

Dr. Kovács György Professzort érdemeielismeréseként idén megkapta az ESTRO Európai Brachyterápiás Csoportjának legmagasabb díját, a"GEC-ESTRO Iridium Award"-ot.

Kovács professzor a brachyterápiában ért el kimagasló eredményeket. Kiváló munkájával hozzájárulta módszer fejlődéséhez valamint a rákbetegek kezelésének és gyógyulásának javításához. Ez a terápia azért hatékony, mert az eljárás lehetővé teszi a magasabb dózisú sugárzás alkalmazását adaganatos területen, miközben a környező szöveteket minimálisan érinti. A brachyterápia széleskörben alkalmazható. Például prosztatarák, méhnyakrák, bőrrák, tüdőrák és más szervek rákoselváltozásai esetén. Budapesten az Uzsoki utcai Onkoradiológia Központban kezdte munkáját, majd Lübeckben és Kielbenlett a brachyterápia professzora, jelenleg pedig nyugdíjasként a római Gemelli Klinikán vendégprofesszor. Tanácsaival, valamint a hazai brachyterápiával foglalkozó szakemberek külfölditanulmányútjainak biztosításával nagyban hozzájárult a magyarországi brachyterápia fejlődéséhez. 2008 és 2010 között a GEC-ESTRO elnöke volt.

Az intézet büszke a nemzetközi magyar sikerekre, gratulálnak Major és Kovács professzoroknak!

 

Forrás: Országos Onkológiai Intézet

 

West Pannon Audiovizuális Klaszter