kezdőlap / Rövidhírek / Nagy-Britannia megnyitja kijevi nagykövetségét
2022. április 22. péntek 13:57
Nagy-Britannia megnyitja kijevi nagykövetségét

Nagy-Britannia hamarosan újból megnyitja kijevi nagykövetségét - közölte pénteken a brit kormány. A brit védelmi minisztérium ugyancsak pénteken ismertetett hírszerzési értesülései szerint az orosz kormány az ukrajnai háborúban működésképtelenné vált hadfelszerelés oroszországi javíttatásával próbálja pótolni az elszenvedett veszteségeket.

A Downing Street bejelentése szerint a brit diplomáciai képviselet a jövő héten nyílhat meg ismét az ukrajnai fővárosban, bár ez továbbra is függ a biztonsági helyzettől.    

Liz Truss brit külügyminiszter a tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott: a brit nagykövetség újbóli megnyitását az a rendkívüli bátorság tette lehetővé, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán nép tanúsít, sikereket elérve az orosz fegyveres erőkkel szemben.    

A kijevi képviselet brit személyzete a londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint jelenleg Ukrajna nyugati térségében dolgozik, elsősorban humanitárius és egyéb feladatokat ellátva.    

A nagykövetség épületeinek biztonságossá tételét célzó munkálatok azonban már folynak, és elsőként Melinda Simmons nagykövet tér majd vissza Kijevbe - áll a Downing Street pénteki beszámolójában.    

A brit védelmi minisztérium által ugyancsak pénteken közzétett katonai hírszerzési értesülések szerint a mariupoli Azovsztal acélmű blokádjáról hozott orosz döntés valószínűsíthető célja az ukrán ellenállás kordában tartása, és az, hogy az így felszabaduló orosz erőket Kelet-Ukrajna más térségeibe lehessen átvezényelni.    

A tárca által kivonatosan ismertetett hírszerzési értékelés szerint az acélmű elleni teljes körű szárazföldi támadás valószínűleg jelentős veszteségeket okozna az orosz hadseregnek, tovább gyengítve az orosz fegyveres erők harckészültségét.    

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön rendelte el a mariupoli acélmű tervezett ostromának leállítását, parancsot adva egyben arra, hogy az orosz fegyveres erők vonjanak blokádot az üzemben bekerített ukrán erők köré.    

Putyin az élő televíziós közvetítésben kiadott utasítást azzal indokolta, hogy elsősorban az orosz katonák és tisztek életének és egészségének megőrzésére kell gondolni.    

A londoni védelmi minisztérium brit katonai hírszerzési adatokon alapuló pénteki tájékoztatása szerint azonban az orosz haderő a hadműveletek súlypontjának áthelyezése ellenére továbbra is érzi a háború korábbi szakaszaiban elszenvedett veszteségek következményeit. A megfogyatkozott ütőerő újbóli feltöltése érdekében például működésképtelenné vált hadfelszereléseket szállítanak vissza Oroszországba javításra - áll a brit védelmi tárca pénteken ismertetett hírszerzési összefoglalójában.

2022. május 3. kedd

A háziorvosi és a házi gyermekorvosi ellátásban a koronavírus-járvány első hulláma során elrendelt korlátozó intézkedéseket az emberi erőforrások minisztere már két éve, 2020. május 4-étől visszavonta, így az alapellátásban semmilyen, a betegellátást, illetve a betegekkel való személyes találkozást érintő intézkedés nincs hatályban - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden.

2022. április 27. szerda

Nyolc bemutatót tervez a jövő évadban az Örkény István Színház, ahol a 2022/2023-as szezonban négy premier lesz a nagyszínpadon és négy a stúdióban.

2022. április 24. vasárnap

Az alábbiakban közöljük a győri Regionális Vérellátó Központ és a Magyar Vöröskereszt hozzánk tartozó területi szervezeteinek jövő heti programját.

2022. április 22. péntek

Nagy-Britannia hamarosan újból megnyitja kijevi nagykövetségét - közölte pénteken a brit kormány. A brit védelmi minisztérium ugyancsak pénteken ismertetett hírszerzési értesülései szerint az orosz kormány az ukrajnai háborúban működésképtelenné vált hadfelszerelés oroszországi javíttatásával próbálja pótolni az elszenvedett veszteségeket.

2022. április 22. péntek

Vízfőnyomócső-csere miatt hétfőtől lezárják a Széchenyi rakpart Balaton utca és Markó utca közötti szakaszát a gépjárműforgalom elől - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

West Pannon Audiovizuális Klaszter