kezdőlap / Regionális Hírek / Közélet / Turisztikai pályázatból megszépült a Celldömölki-tó
2022. március 4. péntek 08:34 - Celldömölk
Turisztikai pályázatból megszépült a Celldömölki-tó

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán 136,5 millió Forint támogatást nyert el a „Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében” elnevezésű projektjével.

Az elmúlt másfél évben megvalósított projekt keretében a következő négy Vas megyei horgásztó környezete újult meg: Abért-tavak, a Máriaújfalui Hársas-tó, a Vasvári Csónakázó-tó és a Celldömölki-tó. 

A projektgazda a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége jelenleg - közhasznú formában - 25 vasi és 4 zalai folyóvíz, valamint 19 vasi és 2 zalai állóvíz halgazdálkodásra jogosultjaként tevékenykedik 1397,19 hektár vízterületen Vas és Zala megyében. A 2021. évben a Szövetség 28 tagegyesületében 11.514 horgász volt. A sporthorgászat feltételeinek megteremtése, a hal és élőhelyének védelme, a horgászturizmus fejlesztése mellett az ifjúságnevelés kapja a fő hangsúlyt a szervezet működésében. A Szövetség arra törekszik, hogy a kezelésében lévő vízterületek természeti értékeit megóvja, fejlessze, bővítse, és folyamatosan növelje az ismertségét hazánkban és külföldön egyaránt. Azon dolgozik a szervezet, hogy horgászvizei kedvelt és a társadalom széles csoportja számára elérhető, halban gazdag sporthorgász helyszínekké váljanak, ezáltal kellemes, kulturált kikapcsolódást nyújtsanak minden látogatónak és tagegyesületi horgásznak. Ezen küldetés megvalósításának egyik újabb mérföldköve a Celldömölki-tónál megvalósított horgászturisztikai projekt is.  

A Kemenesalján elhelyezkedő Celldömölki Téglagyári-tó a Nyugat-Dunántúl egyik legszebb vidéke. Kivételesen gyönyörű, nyugodt környezetben, Ság hegyi panorámával és saját kutakból töltött medencékkel várja vendégeit a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő is, melynek szomszédságában található a Celldömölki Téglagyári-tó. A horgásztó helyén 1945 előtt téglagyár működött, melyet az orosz katonák felrobbantottak, és a megmaradt gödör helyén tó keletkezett. Mára népszerű horgászhellyé vált, környéke árnyékos padjaival az évtizedek alatt kedvelt pihenőpark lett. Szabdalt partú környezetét nádasok, bokrok, ligetek teszik változatossá. Vízterülete 1,4274 ha, átlagos mélysége 1,8 méter, mely néhol eléri a 3,5-4 métert is. Az évek múlásával a tó melletti vízparti infrastruktúra elöregedett és a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, mint a vízterület halgazdálkodási hasznosítója, a turisztikai pályázat lehetőséget megragadva igyekezett megújítani a tavat.   

A pályázati munkálatok eredményeként a következő fejlesztések történtek az elmúlt időszakban: 4 db zsindelytetős rönkfa pad-asztal, 6 db  pad-asztal garnitúra, 10 db támlás pad, 1 db rönkfa játszó csúszdaállvány hintával, 5 db hulladékgyűjtő, 1 db tábori illemhely, illetve 3 db tűzrakó került kihelyezésre. Továbbá a zúzalékos parkoló 500 m2-en és a tó körüli sétány 500 m-es hosszúságban újult meg, valamint falépcsők és 30 db horgászhely is kialakításra került a parkosítási munkák mellett. A beruházás bruttó költsége 21,06 millió Forint volt, mely a Magyar Kormány és az Európai Unió támogatásával valósult meg.  

A Celldömölki tóra jellemző halfajok: ponty, amur, keszegfélék, kárász, csuka, süllő, compó. A legnépszerűbb halból, a pontyból 20-25 mázsa, míg egyéb halakból 8-10 mázsa között kerül évente több részletben a tóba. A horgászvizet a Szövetség általános éves, –heti, napi területi jegyével látogathatják a horgásztársak. A Celldömölki tavon az idei szezonindító pontytelepítésre a 2022. március 12-én megtartásra kerülő projekt átadó ünnepségen kerül sor, melyre szeretettel várnak minden horgásztársat és érdeklődőt a Szövetség munkatársai. 

További információ kérhető:
Puskás Norbert - ügyvezető elnök
puskas.norbert@vasivizeken.hu

2022. szeptember 29. csütörtök
2022. augusztus 5. péntek
West Pannon Audiovizuális Klaszter