kezdőlap / Regionális Hírek / Közélet / Szabadidőközpont lesz az egykori veszprémi gyermekkórház épületéből
2021. november 19. péntek 15:18 - Veszprém
Szabadidőközpont lesz az egykori veszprémi gyermekkórház épületéből

A létesítmény 2023 tavaszán nyílik meg a nagyközönség előtt - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program megvalósításáért felelős kormánybiztos csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a program a helyi közösségek megerősítését célozza, ennek kiváló helyszíne lesz a város egyik legszebb részén 26 éve elhagyatottan álló épület, amely 10,5 milliárd forintból újul meg 2023 márciusára.    

Az épületben különböző mozgásformák - egyebek mellett balett és falmászás - gyakorolhatók majd, lesz benne kávézó, étterem és rendezvénytér összesen 8 ezer négyzetméteren.    

A kormánybiztos kiemelte, hogy a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program tartós növekedési pályára állítja a régiót a közösségek megerősítése révén, és azáltal, hogy az egykori értékeket visszaadja a városnak és maguknak a közösségeknek.    

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere felidézte, hogy 1995 májusában költözött ki a gyermekkórház az épületből, amely azóta elhagyatottan áll.    

Az eredeti állapotot fogják visszaállítani Anthony Gall építész tervei alapján, megújul az épület mellett található mosoda és kiegészül egy háromszintes új bejárati szárnnyal - tette hozzá.    

Elmondta, hogy a park rendbetételére egymilliárd forintot fordítanak, ott az eredetihez képest kétszer annyi fát ültetnek majd és egy 155 állású parkolót alakítanak ki.    

Ovádi Péter, a térség fideszes önkormányzati képviselője azt emelte ki, hogy az állami támogatásnak köszönhetően olyan beruházás valósulhat meg, amely 2023 után is szolgálja majd a városi közösségeket.    

A veszprémi Magyar Királyi Állami Gyermekmenhelyet 1904-ben nyitották meg, az 1954. január 1-jétől Heim Pál Gyermekkórházként, később pedig, 1977 és 1995 között, a bezárásáig a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályaként működött. Az ingatlanegyüttest 2007-ben a szomszédos egyetem kapta meg tudományos kutatás céljából, de a fejlesztési elképzelések végül nem valósultak meg, így tovább romlott az épület és környezete állapota - áll a rendezvényre kiadott sajtóközleményben.

Címlapfotó: Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program megvalósításáért felelős kormánybiztos (k) beszédet mond az egykori Heim Pál Gyermekkórház épületének felújítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón Veszprémben 2021. november 18-án. MTI/Vasvári Tamás

West Pannon Audiovizuális Klaszter