kezdőlap / Regionális Hírek / Kultúra / Nagykanizsa Város Napja
2022. szeptember 11. vasárnap 07:26 - Nagykanizsa
Nagykanizsa Város Napja

Az Erzsébet téren rendezett kulturális kavalkád során a helyi és az országosan lismert fellépők mellett a kanizsai és környékbeli termékek is fontos szerepet kapnak.

 A kétnapos program hivatalos megnyitóját délután rendezték meg, de már délelőttöl váltották egymást a fellépők a Város Napja színpadán. Két év szünet utánrendezik meg ismét a Város Napját, amelynek szervezési feladatait idén a Kanizsai Kulturális Központ látja el. Az előkészületek során úgy tűnt, hogy az időjárás megzavarhatja az előkészületeket, ám a fesztiválon már nem kellett nagyobb esőtől tartani.

– Attól tartottunk, hogy esetleg viharos erejű szél lesz és esetleg felkapja a sátrakat, pavilonokat, de erre hála Istennek nem került sor. Eddig panaszunk nem lehet az égiekre, mert azt gondolom, hogy eddig a kedvünk szerint alakult az időjárás. Nyilván a kis szemerkélő, szitáló eső az néha zavaró tud lenni, de azt gondolom, hogy a nézők kitartásában sem találhatunk kivetnivalót – nyilatkozta Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója.

A szervezők a délelőtti órákban több környékbeli kulturális egyesületnek biztosítottak fellépési lehetőséget. 

– Az eddigi sokéves repertoárból adunk elő és vannak olyan időszakok, amikor hetente kell fellépni a népdalkörnek. Akkor nyilván ezeket gyakoroljuk át, az úgynevezett holtidőszak, amikor télen nincsen fellépés, akkor tanulja a dalkör az új dalcsokrokat – tudtuk meg Németh Renátától, a Bajcsai Rezedák Dalkör vezetőjétől. 

Délután a Szan-Dia csoportja, valamint a Nagykanizsai Fúvószenekar is előadta produkcióját a közönségnek, majd hivatalosan is megnyitották az idei Város Napját. Balogh László, Nagykanizsa polgármestere szerint egy összetett fesztiválról van szó, amelyben nemcsak a kultúra és a helybéliek találkozása, de a gasztronómia is fontos szerepet játszik.

– Kevés város mondhatja el azt magáról, hogy egy teljes menüsort ki tud állítani. Világos, hogy nem itt és most mindegyiket, de levesből a miklósfai kerekrépát ajánlom, másodikból a dödöllét, hozzá a környékbeli erdei gombák pörköltjét, díszítésként az árvácska, ami ehető is, desszertként pedig a fánkot és a békamignont, inni pedig a kanizsai sört. Sőt, a csapból való víz is jó – fogalmazott Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. 

Gábris Jácint köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a kanizsaiak megérdemlik a Város Napját és azt, hogy szórakozhassanak az elmúlt hónapok lokális illetve globális történéseit követően. – Bár vannak negatív árnyékok is, melyek a hétköznapokra negatív hatást gyakorolnak, de én azt gondolom, hogy ez a két nap az örömről szóljon. Külön örülök neki, hogy városunk megengedheti magának, hogy – bár a lábunkat, a város lábát szorítja a cípő és bár tudjuk, hogy milyen történések vannak a szomszédunkban, tudjuk azt is, hogy milyen hatások esnek meg globálisan -, mégis sikerült összehozni ezt a két napot – mondta el köszöntőjében Gábris Jácint, az OKISB elnöke.  A pénteki nap sztárfellépői Heinz Gábor „Biga” és az Anna and the Barbies zenekar voltak. Szombaton a vívók bemutatójával indul a program, majd jön a kanizsai mustra. A helyi blokkot – 11 órakor – a Magic Ritmo nyitja.

2022. szeptember 29. csütörtök
2022. augusztus 5. péntek
West Pannon Audiovizuális Klaszter