kezdőlap / Regionális Hírek / Kultúra / Mise a Borosán-völgyben
2022. október 1. szombat 13:29
Mise a Borosán-völgyben

Zalalövő központjából kiérve erdei úton lehet megközelíteni a hajdani búcsújáró helyet, a Borosán- völgyet. Csendes béke szigete a völgy, így séta és kirándulóhelynek is nagyszerű választás. A gyönyörű bükkös területen több védett, ritka növény található, mint a ciklámen, tőzike.

Hajdan búcsújáró helyként tartották számon a zöld lombsátor alatt megbújó szakrális teret a környékbeliek. Sarlós Boldogasszony napján, július 2-án szabadtéri misére várták a hívőket, de ősszel is rendeztek búcsút, ezt főként a cigányság tekintette saját ünnepének.

Története szerint a második világháborút követően hálából építették ki a környezetét a hazatérő katonák. A forrás és környéke emlékhellyé vált.

1992-ben felújították a kegyhelyet, majd a közelmúltban, 2011-ben a nagyfernekági származású Szabó Géza családja kezdeményezésére, a település hívő lakosságának közreműködésével ismét megtisztították a stációkat, valamint biztonságos lépcsősort építettek a szabadtéri oltárhoz.

Az elmúlt évben több alkalommal kezdeményezett társadalmi munkát Páli Zoltán, a Zalalövői Szent László Király Plébánia plébánosa, mely során a hívők támogatásával rendbe tették a kegyhelyet.

Ezt követően több alkalommal tartottak misét a völgyben, legutóbb szeptember 11-én várta híveit Páli Zoltán atya, aki a szentmisét Kis Boldogasszony köszöntésére, valamint a plébánia egykori szülöttjének, Miszori Zoltán atya lelki üdvéért ajánlotta fel, halálának 10. évfordulója alkalmából, kérve a szűzanya közbenjárását, segítségét és Miszori Zoltán atya pártfogását a plébánia számára, az új tanévhez, az előttünk álló feladatokhoz, kihívásokhoz.

Szerző: Zalalövő Környéke című újság, Bischofné Hesinger Katalin

West Pannon Audiovizuális Klaszter