kezdőlap / Regionális Hírek / Sport / Megújuló horgászturisztikai helyszínek Vas megyében
2024. május 29. szerda 12:52 - Vas vármegye
Megújuló horgászturisztikai helyszínek Vas megyében

A TOP Plusz - Helyi és térségi turizmusfejlesztés c. felhívásra benyújtott, TOP_PLUSZ-1.1.3-21-VS1-2022-00005 azonosítószámmal nyilvántartott „MEGÚJULÓ HORGÁSZTURISZTIKAI HELYSZÍNEK VAS MEGYÉBEN” című projekt 2024. január 01. és 2025. december 31. között valósul meg. A projekt keretében a Vas Megyei Területfejlesztési Stratégiával összhangban 7 horgászvíz fejlesztése történik meg az Európai Unió 199.92 millió Ft összegű vissza nem térítendő támogatásával.

A Büki horgásztó, a Kőszegi Csónakázó-tó, a Kőszegi téglagyári tó, a Vassurányi tó, a Sárvár-Rábasömjéni horgásztó, a Rába folyó ikervári szakasza és a Vasvári II-es horgásztó turisztikaiinfrastruktúra fejlesztése történik a Széchenyi Terv Plusz program keretében, konzorciumi formábana Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége vezetésével. A konzorcium tagjai: Büki HorgászEgyesület; Kőszegi Sporthorgász Egyesület; Vassurányi Sporthorgász Egyesület.

A fejlesztések célja, hogy az érintett halgazdálkodási vízterületek és környezetük az idelátogatókrekreációs igényeit minél jobban kiszolgálja, rendezettebb körülményeket biztosítson a szabadidőeltöltéséhez segítve a természethez közeli állapotok kialakítását, törekedve annak megtartására. Afolyószakasz és az állóvizek közvetlen környezetében a kisléptékű infrastrukturális beavatkozásokelősegítik az érintett településkép javítását, valamint a térségben élő lakosság és az oda érkezőturisták rekreációs lehetőségeit is bővítik. A tervezett fejlesztések eredményeként a horgászvizekmellett utak, parkolók, rézsűk, horgászhelyek, valamint padok, pihenő helyek, mozgáskorlátozotthorgászhelyek, tábori illemhely, rendezvényterek, szalonnasütők, információs táblák és további jólétiberuházások történnek.

Az előzetes tanulmánytervek alapján hat álló- és egy folyóvízen lesznek horgászturisztikai célúfejlesztések a következők szerint: támlás 52 db pad, 30 db pad garnitúra, 11 db fedett pad garnitúra,11 db tűzrakóhely – szalonnasütő, 6 db információs tábla, 6 db hulladékgyűjtő telepítése, 3 dbmozgáskorlátozott horgászstég, 3 db, fedett rendezvénytér (6 X 6 m) telepítése, valamint zúzalékosutak és parkolók felújítása közel 6788 m 2 -en, 28 db faültetés, tereprendezés – bozótolás – cserjetelepítés – füvesítés – parkosítás 26.165 m 2 , 82 db horgászállás és stég létesítése, 3 db táboriillemhely és 1 db horgászcsónak kikötőhely kivitelezése, 2 db fa-kerékpártároló és egy szelektívhulladékgyűjtő, 2 db játszótér létesítése.

A program fontos részét képezi az a marketing tevékenység, mely célja a fejlesztés eredményeinekbemutatása, népszerűsítése. Ennek tervezett részei a következők: 6 db drón videó készítése amegvalósulási helyszíneken, 1 db többnyelvű közös marketing kiadvány készítése 5000 példányban;2500 db marketing toll készítése; 1 alkalommal marketing célú hirdetés megjelentetése a MagyarHorgász folyóiratban. Továbbá marketing célú PR cikkek megjelentetése megyei és térségi lapokban;rádió hirdetések a megyei és regionális rádióadókon.

A projekt által fejlesztett aktív turisztikai lehetőség egész éves elérhetőségével csökkenti a vármegyeiturizmus szezonális ingadozását és hozzájárul a térségbe látogató turisták számának növekedéséhez,illetve a tartózkodási idő meghosszabbításához, valamint a turisztikai költések növeléséhez a Vasvármegyében.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, mint a konzorciumot vezető projektgazda apartnereivel arra törekszik, hogy a tevékenység területén lévő vízterületek természeti értékeitmegóvja, turisztikai lehetőségeit fejlessze, bővítse. Küldetésünk, hogy minden horgász számáraelérhető árakon, örömteli kikapcsolódást és csodálatos halfogási élményeket kínáljanak a Vasi Vizek!

Forrás: Vasi Vizeken

West Pannon Audiovizuális Klaszter