kezdőlap / Regionális Hírek / Közélet / Közel százmilliós fejlesztő munka érett be Karmacson
2021. november 25. csütörtök 10:06 - Karmacs
Közel százmilliós fejlesztő munka érett be Karmacson

Három jelentős összegű beruházás készült el a Karmacson pályázati segítséggel, az elmúlt hetekben együttes rendezvényen került sor az avatóünnepségre.

Két épületen végeztek energetikai korszerűsítést, s a települést Hévízzel összekötő kerékpárutat adták át.

- Két sikeres TOP-os pályázatnak köszönhetően tudtuk elvégezni a köz­étkeztetést ellátó konyha épületének felújítását, valamint a polgármesteri hivatali épület felújítását fejeztük be, második ütemben - említette a munkálatokról Kelemen István polgármester. - A konyha energetikai korszerűsítése 36 millió forint pályázati forrásból lett elvégezve, az épületre napelemes rendszer került, hősszivattyús fűtést alakítottak ki. A munkálatok a főzés szüneteltetése nélkül voltak elvégezhetők.

A hivatali épület régi szárnya újult meg 27 millió forintból.

- A teljes külső falszigetelés történt meg, cserélve lettek a nyílászárók, itt is napelemek lettek felszerelve, s korszerű új gázkazán biztosítja a fűtést - részletezte a műszaki tartalmat a polgármester, hozzátéve: - A fejlesztések jelentős üzemeltetési költségmegtakarítást is eredményeznek az önkormányzatnak, mindemellett érezhető a jobb komfort és az épületek megjelenése javítja a település arculatát.

Harmadikként a Magyar Falu Program pályázaton elnyert 34 millió forintból elkészült kerékpárutat adták át rendeltetésének, fedett pihenővel együtt.

- A nyomvonal önkormányzati tulajdonú területen kijelölt nyomvonalon a falut Hévízzel köti össze, a táv 2,1 kilométer, felülete kavicsterítésű - mondta el a településvezető. - A szakasszal Karmacs összeköttetésbe kerül a 13. számú kerékpáros útvonallal, ami a Fertő-tó és a Balaton között teremt biciklis közlekedést, tovább bővítve a kerékpáros turizmus lehetőségeit.

A hármas átadási ünnepségen Manninger Jenő országgyűlési lépviselő mondott avatóbeszédet, kiemelte, hogy a Magyar Falu Program számos fejlesztésre ad módot a kistelepüléseknek. Karmacs fejlődésén példásan látszik a kínálkozó pályázati források jó összehangolása. Részt vett az eseményen Ruzsics Ferenc, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Varga Andrea, keszthelyi járási kormányhivatali vezető, Tamási Zsolt, a hévízi rendőrőrs parancsnoka, Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Kft. ügyvezetője. A felavatott létesítményeket Kiss László plébános szentelte meg.

Ugyancsak jelentős volumenű beruházásként tart jelenleg a Békás-tó rehabilitációja, aminek elvégzésére 70 millió forintot nyert az önkormányzat. A munkáról Kelemen István elmondta, hogy közel a befejezés előtt állnak, megtörtént a mederkotrás, a zsilip építés, a környezeti földmunkák is el lettek végezve. Alapvető funkciót tekintve tározó jön létre, mely a vízgyűjtő területről befogadja a nagy záporokkal lezúduló csapadékot, ezzel kármegelőzést szolgál, árhullámot redukálva engedi tovább a vizet a Karmacs patakba. Megjelenésével látványtó jön létre, környezete pihenésre és rekreációs célok szolgálatára lesz alkalmas.

Kelemen István beszélt még arról, hogy kommunális eszközbeszerzési pályázaton 15 millió forintot nyert a település, erőgép és hozzá tartozó munkagépek vásárlására még idén sor kerül. Napirenden lévő további célok közt elsődlegesen szerepel a település csapadékvíz-elvezető árokhálózatának rendezése, pályázati támogatás lehetőségei szerint tudják majd a munkát ütemezni.

Horányi Árpád

West Pannon Audiovizuális Klaszter