kezdőlap / Nagyvilág / Politika / A lengyel parlament jóváhagyta Svédország és Finnország NATO-csatlakozását
2022. július 20. szerda 17:16 - Varsó
A lengyel parlament jóváhagyta Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Egyhangúlag megszavazta szerdai ülésén a lengyel szenátus a Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról szóló jogszabálytervezetet, így a szejm július eleji jóváhagyását követően a törvény most már csak Andrzej Duda elnök aláírására vár.

A lengyel rend szerint a most elfogadott jogszabály hatályba lépését követően Andrzej Dudának kell hivatalosan ratifikálnia a csatlakozási jegyzőkönyvet.    

A 30 NATO-tagállamnak körülbelül a fele már jóváhagyta a két skandináv ország belépését.    

Svédország és Finnország az ukrajnai háború kitörése után, május közepén nyújtotta be a NATO-csatlakozási kérelmet, amelyet a szövetség a június végi madridi csúcstalálkozóján hagyott jóvá. A folyamat véglegesítéséhez viszont az összes tagállam ratifikálása szükséges.    

Késleltetheti a svéd és a finn csatlakozást Törökország: Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn ismételten azzal fenyegetőzött, hogy befagyasztja a folyamatot. Erdogan már a NATO madridi csúcstalálkozóján felszólította a két országot, hogy "vegyék ki a részüket a terrorizmus elleni harcból", ellenkező esetben visszavonja a NATO bővítéséhez adott hozzájárulását. Ankara kurd szervezeteket vádol terrorizmussal.

West Pannon Audiovizuális Klaszter