kezdőlap / Belföld / Sport / Mozgassuk meg a gyermekeket az új tanév első élménysport programján!
2021. szeptember 14. kedd 17:39 - Budapest
Mozgassuk meg a gyermekeket az új tanév első élménysport programján!

A Magyar Diáksport Szövetség a hosszú COVID-időszak után mozgásra hívja az iskolákat az Európai Diáksport Napján, szeptember 24-én. Idén az esemény fő célja az, hogy az élménysport programokkal a gyerekek életébe újra visszatérjen a rendszeres testmozgás, és ennek érdekében kreatív mozgásterek kialakítására ösztönözze az intézményeket. A résztvevő iskolák közel húszmillió forint értékben jutnak díjakhoz, többek között ötmillió forintos sport- vagy fitneszparkot is nyerhetnek.

Ismét nagyszabású élménysport programlehetőséget ajánl a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) az általános és középiskoláknak az új tanév kezdetén, hogy a másfél évig tartó, sajnos rendkívül mozgásszegény időszakot követően minél több gyermek újra megtapasztalhassa a közösségi sportolás örömét. A szeptember 24-én megrendezésre kerülő Európai Diáksport Napján az MDSZ ezúttal is arra ösztönzi az iskolákat, hogy használják ki a tanév rendjében foglalt lehetőséget, és a tanítási órákat, valamint egyéb foglalkozásokat a Magyar Diáksport Napja - mint témanap - keretében szervezzék meg. Az MDSZ bízik abban, hogy idén nem csupán a mindennapos testnevelésórákon, hanem más tanórákon is megmozdulnak az iskolások, hiszen az esemény idei fókusztémája kifejezetten a kreatív mozgásterek kialakítására hívja fel a figyelmet. Az MDSZ célja, hogy rámutasson: a mozgás lehetősége az iskolákban és azok környezetében mind térben, mind időben jóval bővebb annál, mint azt először gondolnánk. Ennek érdekében a Szövetség egy széles spektrumot felölelő ötlettárat is készített az intézményeknek, összegyűjtve számos nemzetközi jógyakorlatot arról, hogyan lehet az iskolai tereket mozgástérré alakítani, és a meglévő iskolai eszközöket új szemléletmód szerint felhasználni.

„Tavaly a pandémia ellenére 38 országban 2 millió diák vett részt az Európai Diáksport Napján, és itthon is csúcsot döntöttünk 1353 résztvevő iskolával.” – mondta el Balogh Gábor, az MDSZ elnöke. „Bízunk benne, hogy idén még több iskola fogja megrendezni a sportnapot, és ezzel itthon is sok százezer diák élheti át ismét a közös testmozgás egyedülálló élményét!” A toborzó kampányban a jövő héttől az idei olimpia hősei is részt vesznek: a pedagógusokhoz Szilágyi Áron, Siklósi Gergely és Lőrincz Tamás szólnak motiváló videóüzenetükben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott diáksportnapon résztvevő iskolákat és pedagógusokat 2021-ben is kiemelt díjazás várja. A rendezvényt támogató, sport- és fitneszparkok, valamint játszóterek telepítésével foglalkozó S-tér Kft. három nagy értékű díjjal járul hozzá az iskolák részvételének motivációjához

Fődíj: 1 db bruttó 5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszpark, amely azon iskolák között kerül kisorsolásra, akik a 2018., 2019., 2020. és 2021. évben is töltöttek fel diáksportnapi beszámolót.

Kiemelt díj: 1 db bruttó 2,5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszpark, amely azon iskolák között kerül kisorsolásra, akik a 2018., 2019., 2020. évek valamelyikében töltöttek fel diáksportnapi beszámolót, és ezt 2021-ben is megteszik.

Kiemelt díj: 1 db bruttó 2,5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszpark, amely az ESSD-hez 2021-ben újonnan csatlakozó és beszámolót feltöltő iskolák között kerül kisorsolásra.

A fentieken túl az idei témanap kapcsán az első 300, beszámolót feltöltő iskolának egyenként 30.000,- forint értékű sportszercsomagot is biztosít az MDSZ. Kifejezetten a pedagógusoknak szól a négy olimpikon exkluzív ajándéka: megyénként 1, eseményt regisztráló pedagógus, akinek az iskolája részt vesz az Európai Diáksport Napján, 1-1 Magyarock pólót nyer az élsportolók által dedikált kártyával.

Szilágyi Andrea
osztályvezető
Kommunikációs és Marketing Osztály
Magyar Diáksport Szövetség

West Pannon Audiovizuális Klaszter