kezdőlap / Belföld / Kultúra / Kádármúzeumot nyitottak Szent Miháy napján Reziben
2022. október 4. kedd 12:54
Kádármúzeumot nyitottak Szent Miháy napján Reziben

Felavatták a Kádármúzeumot Reziben. Szent Mihály nap alkalmából nyitotta meg kapuit az új bemutatótér, amelyet a Hungarikum pályázatnak köszönhetően sikerült megvalósítani. A gazdasági év fordulóján betakarítónapot is tartottak, alma- és szőlőmagolaj préselést láthattak az érdeklődők.

Kocsis Attila édesapjának örökségéből rendezték be a Kádármúzeumot Reziben. A gyümölcsfeldolgozó mellett lévő épületben a mesterség csaknem összes szerszáma megtalálható. 100 éves gépek, kézigyaluk, fűrészek és különböző abroncsok is helyet kaptak. A múzeum célja, hogy megőrizze az utókornak a kádármesterség hagyományait.   

„Hoztam kéziszerszámokat, gépi szerszámokat. Elsősorban a kádár szakmának az alapjait. Egy fűrészgépet, ami nagyon megkönnyítette először a munkáját, egy egyengető gyalugép, vastagoló gyalugép, és rengeteg kéziszerszám. Itt van egy eresztőgyalu, fűrészek. Minden, ami a szakmához illő.” - tájékoztatott Kocsis Attila, kádár.

A múlt században a borkészítés elképzelhetetlen volt a kádárok nélkül. Ma már a legtöbb pincészet acélhordókat használ, ezért egyre kevesebb szükség van a mesteremberekre. Reziben azonban fontosnak tartják a hagyományok őrzését és továbbörökítését. A megnyitóra meghívták az iskola diákjait is. Az eseményen elhangzott, a település évről évre igyekszik fejleszteni.

„A gondolat maga körülbelül két éve fogant, amikor a kádármester fia felajánlotta apukájának a kádár szerszámait a Kádármúzeum számára. Attól a gondolattól indíthatjuk a folyamatot, most jutottunk el a megvalósítás szakaszába. Illetve ma már átadhattuk a Kádármúzeumot.” - emelte ki Cserép Gábor, Rezi polgármestere.

Szent Mihály napja hagyományosan betakarítónap Reziben. Ilyenkor a gyümölcsfeldolgozónál különböző termények préselését láthatják az érdeklődők. Az épületben működésbe lépett a szőlőmagolaj sajtoló gép. A magból nem csak olajat, hanem őrleményt is készítenek. Az almából levet préselnek, ezt meg is lehet kóstolni.

„Ez a gyümölcsfeldolgozó úgy működik nálunk, hogy oktatási jelleggel. Tehát nem megyünk most már kifele, hanem azt látjuk jó dolognak, ha a gyerekeknek mutatjuk be azt, amilyen munka itt folyik, tehát amit a gyümölcsökből elő lehet állítani, és utána ők ezt meg tudják kóstolni. Tehát a munkafolyamatokra szeretnénk rávilágítani, hogy ezek a gépek hogyan dolgoznak, és milyen termék kerül ki abból, amit beleteszünk a gépekbe.” - Tájékoztatott Tafota Istvánné, a Laky Demeter Turistaház művelődésszervezője.

A gyerekek nagy örömmel kóstolták meg a frissen préselt almalevet. Többen repetáztak is. A gyümölcsfeldolgozónál cél, hogy megismertessék és megszerettessék a fiatalokkal ezeket a munkafolyamatokat.

Forrás: Keszthelyi TV

West Pannon Audiovizuális Klaszter