kezdőlap / Belföld / Kultúra / Jankovics Marcell-kiállítás Varsóban
2022. október 4. kedd 11:46
Jankovics Marcell-kiállítás Varsóban

A megnyitón lengyelországi bemutatóként levetítették a tavaly elhunyt filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, néhai nemzet művésze, az MMA néhai tiszteletbeli elnöke Az ember tragédiája című animációját is

A varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, valamint a lengyel főváros önkormányzata támogatásával szervezett kiállítás október 30-ig tekinthető meg.

A „Jankovics Marcell in memoriam" című kiállításnak köszönhetően a lengyel közönség „első alkalommal ismerkedhet meg a sokoldalú alkotó életművével" – olvasható  a Teatr Druga Strefa varsói színház honlapján. A tárlatnak otthont adó intézmény a főváros központjához tartozó Mokotów kerületben, egy posztindusztriális területen működik.

A látogatók megtekinthetik Jankovics animációinak részleteit, a filmekhez fűződő grafikáit, a torzóban maradt Biblia-filmje forgatókönyvét.

Része a kiállításnak egy, a berendezésével a múlt század 90-es éveit felidéző terem, amelyben a korabeli tévékészüléken sugározzák a Jankovics közreműködésével készült Gusztáv-sorozatot. A nagy sikerű filmsorozat Lengyelországban is ismert, a lengyel televízió az 1980-as és a 90-es években vetítette. A megnyitón Az ember tragédiáját lengyel feliratokkal mutatták be Bogdan Zadura Bethlen Gábor-díjas lengyel költő fordítása felhasználásával, az animációt ősszel még három alkalommal tekinthetik meg a látogatók. Madách Imre műve 2014-ben jelent meg Zadura új lengyel átültetésében. A költő akkor elmondta: Jankovics Marcell filmfeldolgozásának is szerepe van abban, hogy ő maga egyre korszerűbbnek, aktuálisabbnak látja a drámát.

A megnyitón részt vett és köszöntőt mondott Kovács Orsolya Zsuzsanna nagykövet, valamint Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye, aki a tárlat létrejöttében is közreműködött. A kiállítás kurátora Horváth Attila és Sylwester Biraga.

 

Forrás:MMA

West Pannon Audiovizuális Klaszter