
Az ehető gombák, mint a csiperke, a shiitake és a laskagomba, segíthetnek az inzulinrezisztencia kezelésében – derül ki egy friss tanulmányból, amelyet az International Journal of Molecular Sciences közölt.
Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, emiatt a vércukorszint megemelkedik, ami hosszú távon 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. A WHO adatai szerint világszerte 830 millió ember érintett ebben a betegségben.
A Semmelweis Egyetem kutatása szerint a gombákban található bioaktív anyagok – például poliszacharidok és antioxidánsok – javíthatják az inzulinérzékenységet és támogathatják az anyagcserét. A gombák poliszacharidjai kedvező hatást gyakorolhatnak a bélflórára, csökkentve a gyulladásokat és segítve a tápanyagok megfelelő lebontását.
Ezek a természetes összetevők lassíthatják a glükóz felszívódását, javíthatják az inzulin hatékonyságát és támogathatják a hasnyálmirigy inzulintermelését. Emellett segíthetnek a testsúlykontrollban is, ami kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében.
Dr. Németh Zsuzsanna, a kutatás egyik vezetője szerint a gombák természetes módon támogathatják az anyagcserét, de táplálékkiegészítőként való fogyasztásuk esetén érdemes orvosi tanácsot kérni.
A gombák tehát nem csupán finomak, hanem az egészségünket is támogathatják, ezért érdemes őket rendszeresen beépíteni az étrendünkbe.