kezdőlap / Belföld / Kultúra / Tizenkét kategóriában lehet nevezni
2023. március 17. péntek 08:14
Tizenkét kategóriában lehet nevezni

Nyolcvanöt éves a Magyar Operatőrök Társasága, az évforduló alkalmából áprilisban megrendezik a neves operatőrökről elnevezett versenyt, amely során kiosztják a Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőr Díjakat.

Magyarország legrégebbi operatőr versenyére a rendezvény weboldalán lehet nevezni április 6-ig tizenkét kategóriában  A neves operatőrökről, az MMA postumus honoris causa címével megtisztelt Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról, az MMA néhai tagjáról elnevezett verseny során a tavaly óta elkészült művek alkotói és gyártói munkáit várják a szervezők. A rendezvény egyik főtámogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

A rendezvény alapítói azt tűzték ki célul, hogy felhívják a figyelmet a magyar operatőrök közösségének legkiválóbb tagjaira. Azóta évente hagyományos díjátadó részeként jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai szakembereket, akik egyedülálló és gyönyörű képekkel hozzák közelebb a közönség szívéhez a filmművészetet. Idén a tavalyi verseny óta elkészült alkotások alkotói és gyártói nevezhetnek. A szervezők játékfilm, tv-film, dokumentumfilm, természetfilm, ismeretterjesztőfilm, portréfilm, kisjátékfilm, diákfilm (diák vizsgafilmek), zenés klip, promóciós videók, valami reklámfilmek kategóriákban, valamint 3D látványtervezők és kivitelezők kategóriájában várják a jelentkezéseket 2023. április 6-áig bezárólag. A Diákfilm kategória versenyzőinek idén is lehetősége lesz elnyerni Magyarország legértékesebb diákfilm díját, a Sparks Kft.–Panavision filmes kameracsomag különdíját, amit 2005-ben Zsigmond Vilmos és Romwalter Béla "Richy" alapított. A 2004-ben – Novák Emil, a HSC Stábiskola igazgatója által – alapított Aranyszem Fesztivált 2018-ban nevezték el a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról. A rendezvény főtámogatói többek között a Nemzeti Filmintézet, valamint a Magyar Művészeti Akadémia. A jelentkezési adatlap a www.cinematographerawards.hu weboldalon érhető el. A díjakat ezúttal is a magyar film napjához kapcsolódóan fogják átadni a Pesti Vigadóban.

Forrás: MMA

West Pannon Audiovizuális Klaszter